“Vreme je! da donesemo povelju o slobodama na internetu”


Tvorac interneta Tim Berners-Li pozvao je na globalnu zaštitu slobode govora na internetu usvajanjem povelje o ljudskim slobodama i pravima kojom bi se zaštitila prava korisnika nakon vesti o nadzoru vlada nad aktivnostima na internetu.

14878222375321ca6edeccd074822096_origNaučnik koji je pre 25 godina izumeo globalni sistem međusobno povezanih kompjuterskih mreža poznatiji kao internet kaže kako je potrebno poveljom garantovati temeljna prava u virtuelnom svetu.
Pitanja privatnosti i sloboda na webu postala su tema nakon što je američki zviždač Edvard Snouden prošle godine objavio kako američka vlast sistematski nadzire internet i telefonski promet.
Optužbe da američka služba za nacionalnu sigurnost (NSA) zloupotrebljava Google, Facebook, Skype i druge mreže kako bi prikupljala privatne podatke korisnika prisilile su predsednika Baraka Obamu da najavi reforme kojima bi se ograničio program NSA i zabranilo prisluškivanje lidera prijateljskih zemalja i saveznika SAD-a.
Berners-Li kazao je kako je vreme za delovanje i upozorio da rastući nadzor i cenzure u zemljama poput Kine prete budućnosti demokratije.

“Hoćemo li nastaviti ovako i dozvoliti vladama da uvode sve više i više kontrole, sve više i više praćenja?”, upitao je na BBC radiju.

“Ili ćemo doneti nešto poput Magna Carte za internet i kazati da je on zapravo sada važan i toliko je deo naših života da se izjednačava s ljudskim pravima?”, upitao je pozivajući se na britansku povelju iz 1215. kojom su feudalci zaštitili svoja prava i ograničili kraljevsku vlast. Iako dozvoljava da države moraju da imaju mogućnosti da se bore protiv kriminala koji zloupotrebljava internet pozvao je na veći nadzor nad špijunskim agencijama i bilo kojom organizacijom koja prikuplja podatke privatnih osoba. Berners-Li je zajedno s World Wide Web konzorcijumom pokrenuo akciju u kojoj poziva ljude da u svojim državama tokom godine ustrajavaju na donošenju povelje o slobodama na internetu.

Advertisements

One comment on ““Vreme je! da donesemo povelju o slobodama na internetu”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s